Sałatka na ciepło z boczniakami, szynką parmeńską i jajkiem - Piotr Osiński

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 4708

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

garść szpinaku

1 jajko

kilka plasterków szynki parmeńskiej

5 boczniaków

mąka pszenna

garść orzechów włoskich

oliwa

ocet winny

ocet balsamiczny

sól

pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

Potrawę zaczynam od zagotowania wody z odrobiną octu oraz smażenia boczniaków. Boczniaki obtaczam w mące i smażę na oliwie z dwóch stron na złoty kolor. Zależy mi, by były z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste. W wielu sałatkach na ciepło jako element chrupiący dodaje się grzanki, ale mi wydaje się to dość nudne, dlatego wybieram dłuższą drogę, w tym przypadku w postaci grzybów.
Grzyby układam na świeżym szpinaku - jest doskonałą alternatywą dla sałaty. Na grzyby fantazyjnie układam szynkę parmeńską. W tym samym czasie na suchej patelni prażę orzechy, by wzmocnić ich smak i zapach. Jajko gotuję w wodzie z odrobiną octu przez 2 minuty. Kładę je na sałatce i polewam dressingiem z oliwy i octu balsamicznego. Najlepszy sos sałatka zyska jednak w momencie, gdy przebijemy jajko i rozleje się ono łącząc wszystkie smaki sałatki w jedną, obłędną całość!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.