Maryla Musidłowska

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kiełbaskami marquez


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 8328

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g listków młodego szpinaku

400 g kiełbasek marquez albo ostrych frankfurterek

80 g pestek dyni

100 ml wermutu Martini Rosso

400 g makaronu duże świdry

Na sos:

4 lub 5 łyżek oleju lnianego

1,5 łyżki octu z czerwonego wina

1 łyżka wermutu Martini Rosso

2 szalotki

łyżka musztardy dijońskiej

1 duży ząbek czosnku

pół łyżeczki cukru

ćwierć łyżeczki soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

garść posiekanego świeżego estragonu lub tymianku

Przygotowanie:

Umyj i osusz szpinak. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Włóż kiełbaski i pestki dyni do naczynia do zapiekania, zalej je kieliszkiem wermutu Martini Rosso. Włóż odkryte naczynie do piekarnika nastawionego na 180 stopni C. Po 10 minutach włącz funkcję „grill” i opiekaj kiełbaski jeszcze 5 minut.

Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

#graziab

09.06.2011 11:59


Warszawa

CYTUJ

W przypadku Polski niestety trzeba zastąpić, chyba, że ktoś wie gdzie je można kupić w Warszawie? pozdr.

spicysweet

postów: 14

03.06.2011 23:14

CYTUJ

Merguez mozna zastapic...
Dawno tak wielkiej glupoty nie czytalem.

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.06.2011 23:14

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.