Sałatka makaronowa z tempeh i grzankami ze słodkich ziemniaków

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka makaronowa z tempeh i grzankami ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

paczka makaronu gryczanego

łyżka arame

filiżanka pokrojonego w kostkę tempeh

filiżanka pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków

pół łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

pół filiżanki prażonego sezamu

łyżka soku z cytryny

2 łyżki tamari

łyżka syropu z agawy

łyżeczka mirin

łyżeczka octu ryżowego

płat nori

filiżanka kiełków słonecznika



Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać arame, odcedzić i przełożyć do miski.

Ziemniaki i tempeh ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić olejem słonecznikowym i sezamowym, posypać sezamem i wymieszać. Piec, aż powstaną rumiane grzanki. W miseczce wymieszać sok z cytryny, tamari, mirin, syrop z agawy i ocet. Polać makaron. Przełożyć go na talerze, posypać grzankami, posiekanym nori i kiełkami słonecznika.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.