Sałatka kokosowa

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka kokosowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 kokos

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

garść liści curry (murrai Koeniga)

¼ cebuli

kawałek imbiru (3 cm)

sól

2 pomidory

sok z 2 limonek

garść naci kolendry

ćwiartki limonki do podania



Przygotowanie:



1. Rozłupać skorupę kokosa, wylać sok (można wypić, zmieszany z rumem i lodem). Miąższ zestrugać w wiórki i włożyć do miski.

2. Cebulę obrać, imbir oskrobać łyżeczką, posiekać. Pieprz wsypać do moździerza, rozkruszyć, dorzucić liście curry, cebulę, imbir i łyżeczkę soli, wszystko razem utrzeć na jednolitą pastę. Dodać do kokosa i wymieszać.

3. Pomidory pokroić w dużą kostkę, dorzucić do miski i wymieszać, lekko rozgniatając. Kolendrę grubo posiekać i posypać nią sałatkę.

4. Rozłożyć na miseczki i podawać z cząstkami limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.