Annabel  Langbein

Sałatka flower-power


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka flower-power
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 garście płatków jadalnych kwiatów – malw, bratków, róż, nasturcji, szałwii, kolendry, rukoli, aksamitki lub szczypiorku

2 garście miękkich liści ziół – natki pietruszki, bazylii, estragonu i mięty

5 garści liści sałat

trochę pieprzu syczuańskiego lub czarnego, do smaku

 

Polewa jabłkowa:

1 szklanka soku z jabłek

Przygotowanie:

Sok wlać na dużą, ciężką patelnię i podgrzewać, aż zredukuje się do objętości trzech łyżek (około 25 minut). Wystudzić.
Płatki kwiatów, zioła i sałaty ułożyć na półmisku. Jeśli nie podajemy od razu, przykryć mokrym ręcznikiem papierowym i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pieprzem i skropić polewą jabłkową. Podawać od razu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.