Ricardo Larrivee

Sałatka Cezara


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka Cezara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki grzaneczek:

60 ml masła

750 ml bagietki, pokrojonej w 2 cm kostkę



Składniki majonezu:

1 drobno posiekany ząbek czosnku

½ łyżki pasty z sardeli

1 żółtko

2 łyżki stołowe soku z cytryny

125 ml oleju roślinnego (patrz uwaga)

2 łyżki stołowe posiekanych kaparów

sól i pieprz



1 duża, poszatkowana sałata rzymska

10 posiekanych plastrów boczku

125 ml tartego parmezanu

pieprz



Przygotowanie grzaneczek:

Na patelni roztop masło. Dorzuć pieczywo, smaż, aż będzie brązowe przez ok. 10 minut. Odłóż na bok.

Na tej samej patelni usmaż bekon na chrupko. Odsącz tłuszcz i odłóż na bok.



Przygotowanie majonezu:

W misce utrzyj trzepaczką czosnek, pastę sardelową, żółtko i sok z cytryny. Dalej ucierając wlewaj olej wąskim strumieniem, aż masa zgęstnieje. Dorzuć kapary. Dopraw solą i pieprzem.



W misce do podawania wymieszaj sałatę z majonezem. Dodaj grzaneczki, bekon i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem



Uwaga: Do majonezu stosuję połączenie pół na pół oliwy i oleju roślinnego.



@ Ricardo Larrivée





powrót

Podobne przepisy

Sałata z gotowaną cielęciną
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z jajkiem i bekonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Sałatka jarzynowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.