Sałatka cesarska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka cesarska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pierś kurczaka

2 główki sałaty rzymskiej

grzanki z ćwierci bochenka chleba

2 jajka

100 g bekonu

ćwierć filiżanki parmezanu

pół filiżanki octu winnego

1/8 filiżanki posiekanego tymianku

oliwa

 

Sos:

2 żółtka

łyżeczka musztardy dijońskiej

rozgnieciony ząbek czosnku

2 anchois

6 łyżek odparowanego octu

600 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka zamarynować w oliwie i tymianku, a następnie usmażyć razem z bekonem na patelni grillowej. Odsączyć tłuszcz i pokroić mięso na spore kawałki. Żółtka wymieszać z octem, czosnkiem, musztardą, oliwą i anchois. Przyprawić solą i pieprzem. W wodzie z octem ugotować jajka w koszulkach.
W dużej misce wymieszać sałatę i grzanki. Dodać kurczaka z bekonem. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka. Całość skropić sosem i posypać parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.