Agnieszka Kręglicka

Sałata ze smażonymi krewetkami i sosem z wasabi


Przepis z programu Para w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałata ze smażonymi krewetkami i sosem z wasabi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składnik główny

2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee

Wkładka

10 dużych różowych, obranych krewetek

olej

2 posiekane ząbki czosnku

posiekany korzeń imbiru 1,5 cm

1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki

Dodatki

nać kolendry

kiełki różne

Sos

sok z 1 limonki

1/2 łyżeczki wasabi w proszku

sól, cukier do smaku

5 łyżek oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować, sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę, zamieszać. Kiedy olej mocno zapachnie wrzucić krewetki, zamieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki ogrzały się w aromatyzowanym oleju. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych krewetek, ewentualnie skropić pachnącym olejem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.