Maryla Musidłowska

Sałata z suszonymi pomidorami


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 13595

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g różnych sałat

80 g pomidorów suszonych w zalewie z oliwy

2 szalotki

100 g czarnych oliwek

50 g obranych pestek dyni

łyżka balsamico figowego

sól

pieprz

3 łyżki oliwy extra vergine

1,5 łyżki octu balsamicznego

 

Przygotowanie:

Obierz i drobno posiekaj szalotki, pokrój pomidory w paseczki. Wrzuć szalotki i pomidory do dużej miski, w której podasz sałatę. Dodaj łyżkę oliwy z zalewy, 3 łyżki oliwy extra vergine i 1,5 łyżki octu balsamicznego. Posól, popieprz, dokładnie wymieszaj. Upraż na suchej patelni pestki dyni. Pokrój sałaty i tuż przed podaniem wymieszaj z sosem. Dodaj oliwki i pestki dyni, udekoruj strużką balsamico.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.