Adam Chrząstowski

Sałata z selera z bakaliami i kurczakiem marynowanym w herbacie


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

odsłon: 6769

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kurczaka

2 łyżki herbaty lapsang souchong

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka soli

1 średni korzeń selera

1/3 szklanki rodzynek

1/3 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki suszonych żurawin

3 łyżki miodu

1 cytryna

½ szklanki oliwy z oliwek extra vitgine

sól

pieprz

krakersy

 

Przygotowanie:

W 250 ml wrzątku zaparz esencję herbacianą dodaj do niej cukier brązowy i łyżkę soli. Wymieszaj, ostudź i zalej tym kurczaka. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Bakalie namocz zalewając gorącą wodą. Korzeń selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natychmiast dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj miód, namoczone bakalie i oliwę. Przypraw sałatkę i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Kurczaka usmaż na suchej patelni lub patelni grillowej. Sałatkę odcedź na sicie. Na krakersy nakładaj po niewielkiej ilości sałatki i kawałku kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ogrodowa przekąska serowa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.