Adam Chrząstowski

Sałata z miodowym winegretem i drobiowymi wątróbkami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 16468

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200g wątróbek drobiowych

200g liści różnych sałat (lodowa, roszponka, cykoria, strzępiasta, radiccio, rukola)

100g pomidora

100g ogórka

2 cebulki dymki

1/3 szklanki oliwy extra virgin

4 łyżki miodu gryczanego

4 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz

cynamon mielony

 

Przygotowanie:

Sałaty porwać na kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a ogórka w półkrążki. Białą część dymki pokroić w drobną kostkę, a szczypior w krążki. Na patelni rozgrzać miód, gdy zacznie się karmelizować obsmażyć na nim przyprawione wątróbki. Patelnię zdjąć z płyty i odczekać kilka minut aż ostygnie. Zdjąć wątróbki, oprószyć cynamonem i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego na patelni miodu dodać ocet balsamiczny i zagotować. Gdy składniki się połączą dodać sól i pieprz zlać ocet z miodem do miski, dodać białą część dymki i w całość wkręcić oliwę z oliwek. Warzywa i sałatę wymieszać, polać sosem i na wierzch ułożyć wątróbki. Całość posypać szczypiorem.

powrót

skomentuj przepis

mika-k5

postów: 5

11.06.2013 23:40

CYTUJ

Super przepis :D Robię to danie przynajmniej raz w miesiącu i mój mąż je uwielbia. Wprowadziliśmy małą modyfikację - zamiast miodu gryczanego dodajemy pyszny miodek prosto od pszczół dziadka-pszczelarza.

tomato

postów: 4

17.10.2011 19:44

CYTUJ

Naprawdę genialny przepis, zrobiłem raz z jasnym miodem a drugi raz z gryczanym i mimo że zapach miodu gryczanego trochę mnie zniechęca to po skarmelizowaniu było to jeszcze lepsze niż za pierwszym razem :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.