Anna Olson

Sałata z marynowanymi czereśniami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałata z marynowanymi czereśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki do marynaty

2 szklanki wydrylowanych czereśni

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

1 ½ łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżka miodu

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

szczypta mielonego cynamonu



Winegret

2 łyżki czerwonego octu winnego lub zalewy ze słoiczka z czereśniami

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

6 łyżek olejku migdałowego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz



Inne

główka kruchej sałaty

½ szklanki delikatnie uprażonych płatków migdałowych



Przygotowanie

Aby przygotować czereśnie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 30 min do 3 godzin.



Przygotuj winegret: Wykorzystaj 2 łyżki zalewy z czereśni (lub użyj 2 łyżki czerwonego octu winnego) i zmiksuj z miodem oraz musztardą. Wmiksuj stopniowo olejek migdałowy tak, by sos uzyskał konsystencję emulsji. Wmieszaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż liście sałaty na talerzu. Skrop winegretem, udekoruj marynowanymi czereśniami i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sałatka cesarska
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z pomidorów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka różowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.