Anna Olson

Sałata z marynowanymi czereśniami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałata z marynowanymi czereśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki do marynaty

2 szklanki wydrylowanych czereśni

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

1 ½ łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżka miodu

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

szczypta mielonego cynamonu



Winegret

2 łyżki czerwonego octu winnego lub zalewy ze słoiczka z czereśniami

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

6 łyżek olejku migdałowego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz



Inne

główka kruchej sałaty

½ szklanki delikatnie uprażonych płatków migdałowych



Przygotowanie

Aby przygotować czereśnie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 30 min do 3 godzin.



Przygotuj winegret: Wykorzystaj 2 łyżki zalewy z czereśni (lub użyj 2 łyżki czerwonego octu winnego) i zmiksuj z miodem oraz musztardą. Wmiksuj stopniowo olejek migdałowy tak, by sos uzyskał konsystencję emulsji. Wmieszaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż liście sałaty na talerzu. Skrop winegretem, udekoruj marynowanymi czereśniami i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem, pistacjami i miętą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z pomidorów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wietnamska sałatka z kurczaka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z mango
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z pomelo i mięsa kraba
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.