Anna Olson

Sałata z marynowaną wołowiną


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałata z marynowaną wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Winegret z czerwonej cebuli

1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli

3 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy dijońskiej

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego estragonu

¾ szklanki oleju rzepakowego albo z pestek winogron

sól i pieprz



Sałata

6 świeżych moreli przekrojonych na połówki, bez pestek

6 szklanek podartych liści sałaty głowiastej (zwykłej, o delikatnych liściach)

½ szklanki lekko uprażonych kruszonych orzechów włoskich

1/3 szklanki pokruszonej fety



Przygotuj winegret

Zmiel w malakserze albo blenderze cebulę z octem winnym, musztardą i estragonem. W czasie mielenia powoli wlewaj olej. Jeśli dressing jest za gęsty, dodaj 1-2 łyżki ciepłej wody. Dopraw do smaku.



Przygotuj sałatę

Grilluj połówki moreli, aż zmiękną i lekko się spieką (ok. 4 min). Obróć raz w połowie pieczenia. Przekrój morele na ćwiartki i wymieszaj z 2 łyżkami winegretu. Ułóż liście sałaty na półmisku, a na nich ćwiartki moreli. Posyp sałatę kawałkami orzechów i fetą, a winegretem polej przed samym podaniem (albo podaj winegret w oddzielnym naczyniu).



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.