Maryla Musidłowska

Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 8930

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

sałata rzymska

4 łyżki sezamu

2 owoce mango

Na sos:

1,5 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka syropu balsamicznego

1 ząbek czosnku

1 szalotka

3 łyżki oliwa extra vergine

1 łyżka oliwy pieprzowej

sól

pieprz czerwony

Przygotowanie:

W misce wymieszaj sos do sałaty (ocet balsamiczny, syrop balsamiczny, wyciśnięty czosnek, drobno siekana szalotka, oliwa z oliwek zwykła i pieprzowa, sól, pieprz czerwony). Upraż sezam, obierz i pokrój mango w słupki. Wypłucz, odwiruj i pokrój sałatę. Wymieszaj sałatę z przygotowanym sosem. Przełóż na płaski półmisek, ułóż na wierzchu plasterki mango. Posyp uprażonym sezamem. Do sałaty podaj bagietkę na zakwasie i świeże masło.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ogórka z orzechami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

25.02.2011 12:53

CYTUJ

Świetny przepis na orzeźwiającą sałatkę. Bardzo lubię mango za jego smak i kolor, jednak nie miał w mojej kuchni zbyt dużego zastosowania oprócz jedzenia bezpośrednio po obraniu. Teraz ta sałatka znajdzie się w stałym menu mojej kuchni. Brawo Pani Marylo:-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.