Agnieszka Kręglicka

Sałata liońska


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałata liońska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

sałata zielona

10 jajek przepiórczych

biały ocet winny

100 g wędzonego boczku

4 kromki bułki

oliwa

 

winegret:

łyżka musztardy Dijon

łyżka octu winnego

sok z cytryny

sól

pieprz

oliwa

 

 

 

Przygotowanie:

Boczek pokrój na małe plasterki i wysmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Bułkę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę papryki i tymianek. Smaż i mieszaj z przyprawami, aż grzanki się zrumienią. Przygotuj winegret, na dnie dużej miski wymieszaj wszystkie składniki prócz oliwy. Oliwę dodawaj powoli, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, spójny sos. W sporym płaskim garnku zagotuj wodę i wlej do niej trochę białego octu winnego, woda powinna delikatnie pyrkotać. Jajko wbij do miseczki, a następnie spokojnie wlej do wody, postępuj tak z kolejnymi jajkami. Gotuj kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij jajka i osusz na ściereczce. Sałatę wrzuć do miski z sosem i wymieszaj. Posyp boczkiem, grzankami i jajkami w koszulkach.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.