Sakritopites

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sakritopites
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Syrop

1 szklanka cukru

1 kawałek cynamonu

sok z 1 limonki

3 łyżki miodu

skórka otarta z 1 cytryny



Reszta składników

sok z 1 cytryny

2 łyżki cukru

½ szklanki oleju roślinnego

100ml rakii

500g mąki

olej do smażenia

posiekane migdały, sezam i mielony cynamon, do przybrania



Przygotowanie

Podgrzej pół szklanki wody z cukrem i kawałkiem cynamonu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z limonki i miód. Doprowadź do wrzenia, dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść cukier w soku z cytryny, dodaj olej, rakii i szklankę wody, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj rękami, aż powstanie dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

Weź kawałek ciasta wielkości piłki tenisowej i rozwałkuj na w miarę cienki, podłużny placek. Przepuść kilka razy przez maszynkę do makaronu, aż otrzymasz długie, cienkie płaty. Potnij go wzdłuż, ząbkowanym, okrągłym nożykiem na paski o szerokości ok. 2cm. Powtórz to samo z pozostałym ciastem. Przykryj wycięte paski wilgotną ścierką, żeby nie wyschły. Nalej do patelni oleju na wysokość około 2 cm. Rozgrzej go i włóż koniec pierwszego paska. Zawijaj go na widelec, aż zwiniesz cały pasek. Powtórz to z kolejnymi kawałkami. Smaż po 3-4, zależnie od wielkości patelni, przez 3 minuty, aż będą złoto-brązowe. Wyjmij, odsącz na ręczniku papierowym, a następnie zanurz w zimnym syropie. Wyjmij i posyp je mieszanką siekanych migdałów, sezamu i cynamonu.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.