Bill Granger

Sajgonki


Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Sajgonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sajgonki

papier ryżowy

makaron ryżowy

ogórek

gotowane krewetki

liście kolendry i bazylii (azjatyckiej lub zwykłej)

sałata dębowa (lub inna o delikatnych listkach)



Sos do maczania

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżka octu balsamicznego

łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

posiekane orzeszki ziemne



Przygotowanie

Namoczyć w gorącej wodzie papier ryżowy aż zmięknie. Makaron ryżowy zalać na kilka minut gorącą wodą, odcedzić. Rozłożyć papier i umieścić na nim kawałek ogórka, trochę makaronu ryżowego, krewetkę, parę gałązek kolendry, listki bazylii azjatyckiej lub zwykłej. Zawinąć papier, podwijając do wewnątrz końcówki podczas rolowania. Wymieszać sos hoisin z octem balsamicznym i olejem sezamowym, posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Podawać na listkach sałaty, z sosem w osobnych miseczkach.



Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Wątroba drętwy wg Daniela Massé
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ragout marinette z mątwy
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.