Gary  Rhodes

Sahiena


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Sahiena
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych liści kolokazji lub szpinaku bez łodyg

sok z 1 cytryny lub limonki

300 g puree z grochu lub mąki z ciecierzycy

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 łyżki drobno posiekanej dymki

1 posiekana mała cebula

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łyżki mąki

3 liście mikołajka lub 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

35 g mąki doprawionej solą i pieprzem

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Usunąć grube łodygi z liści kolokazji. Opłukać w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. (Sok z cytryny usuwa sok z liści, który może podrażnić język. Nie trzeba tego robić, jeśli używamy szpinaku). Odłożyć na bok. W dużej misce połączyć puree z grochu, czosnek, dymkę, cebulę, kurkumę, mąkę i mikołajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z taką ilością wody, aby powstało gęste, ale lejące ciasto. Odstawić na 30 minut. Na blacie rozłożyć arkusz folii spożywczej odpornej na wysokie temperatury. Na folii rozsmarować cienką warstwę ciasta. Na nim rozłożyć liście kolokazji. Z wierzchu rozprowadzić drugą warstwę ciasta. Czynności powtarzać, aż ułoży się wszystkie liście. Ostatnią warstwę powinno tworzyć ciasto. Skręcić folię spożywczą, nadając liściom kolokazji kształt kiełbasy. Mocno zawinąć końce folii, żeby je zabezpieczyć przed rozwinięciem. W garnku z podwójnym dnem lub bojlerze zagrzać wodę. Przekroić sahienę na pół tak, żeby się zmieściła. Owinąć jeszcze jedną warstwą folii spożywczej. Mocno skręcić końcówki. Gotować 15 minut. Odłożyć do ostygnięcia. Rozwinąć folię. Sahienę pokroić na plastry grubości 3 cm. Obtoczyć w doprawionej mące, otrząsnąć z nadmiaru mąki i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast, póki sahiena jest gorąca i chrupiąca.

powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Groszek z endywią
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.