Sahiena

Sahiena
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 6 dużych liści kolokazji lub szpinaku bez łodyg
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • 300 g puree z grochu lub mąki z ciecierzycy
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 1 posiekana mała cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżki mąki
  • 3 liście mikołajka lub 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 35 g mąki doprawionej solą i pieprzem
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usunąć grube łodygi z liści kolokazji. Opłukać w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. (Sok z cytryny usuwa sok z liści, który może podrażnić język. Nie trzeba tego robić, jeśli używamy szpinaku). Odłożyć na bok. W dużej misce połączyć puree z grochu, czosnek, dymkę, cebulę, kurkumę, mąkę i mikołajka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z taką ilością wody, aby powstało gęste, ale lejące ciasto. Odstawić na 30 minut. Na blacie rozłożyć arkusz folii spożywczej odpornej na wysokie temperatury. Na folii rozsmarować cienką warstwę ciasta. Na nim rozłożyć liście kolokazji. Z wierzchu rozprowadzić drugą warstwę ciasta. Czynności powtarzać, aż ułoży się wszystkie liście. Ostatnią warstwę powinno tworzyć ciasto. Skręcić folię spożywczą, nadając liściom kolokazji kształt kiełbasy. Mocno zawinąć końce folii, żeby je zabezpieczyć przed rozwinięciem. W garnku z podwójnym dnem lub bojlerze zagrzać wodę. Przekroić sahienę na pół tak, żeby się zmieściła. Owinąć jeszcze jedną warstwą folii spożywczej. Mocno skręcić końcówki. Gotować 15 minut. Odłożyć do ostygnięcia. Rozwinąć folię. Sahienę pokroić na plastry grubości 3 cm. Obtoczyć w doprawionej mące, otrząsnąć z nadmiaru mąki i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast, póki sahiena jest gorąca i chrupiąca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA