Bill Granger

Ryż zapiekany z kapustą pekińską, groszkiem i imbirem


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryż zapiekany z kapustą pekińską, groszkiem i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kawałek świeżego imbiru

olej

½ filiżanki pokrojonej kapusty pekińskiej

sól

chińskie wino ryżowe Shaoxing

filiżanka ryżu

1 ½ filiżanki wody

filiżanka zielonego groszku (z mrożonki)

 

 

Przygotowanie:


Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojony w słupki imbir, polać olejem, dorzucić kapustę i pogotować chwilę na średnim gazie, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą, wlać trochę wina i wymieszać. Dodać wypłukany i odsączony ryż, dolać wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C na 20 minut. Wyjąć, dodać rozmrożony groszek i zostawić pod przykryciem na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.