Antonio  Carluccio

Ryż z ragout z kurzych podrobów


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ryż z ragout z kurzych podrobów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurze podroby: serca

wątróbki

żołądki

ryż o okrągłych ziarenkach

borowiki (świeże bądź mrożone albo suszone)

masło

parmezan

czerwone wytrawne wino

cebula

pomidory

natka

sól

pieprz

bułka tarta

 

 

Przygotowanie:


Zaczynamy od ugotowania ryżu. Wsypujemy do wody ryż i mieszamy. Powinien gotować się około pięć – sześć minut i być bardzo al dente. Ugotowany ryż przekładamy do dużego naczynia. Wkładamy kawałek masła i garść parmezanu, po czym starannie mieszamy. Następnie w osobnym rondlu można zacząć przygotowanie ragout. Do rondla wlewamy oliwę z oliwek oraz trochę wina. Następnie dodajemy grzyby – świeże lub suszone. Jeśli korzystacie z suszonych borowików, nie zapomnijcie wlać też trochę wody, w której były namoczone. Potem wlewamy przecier pomidorowy (passata) oraz trochę koncentratu pomidorowego – aby sos był gęściejszy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ragout powinno gotować się około pół godziny. W tym czasie dolewamy jeszcze raz kieliszek wina. Na zakończenie posypujemy je natką pietruszki. Następnie bierzemy duży rondel lub naczynie żaroodporne i natłuszczamy jego boki i dno masłem, a następnie posypujemy tartą bułką. Do środka wsypujemy ryż i dodajemy ragout. Posypujemy z wierzchu tartą bułką i wstawiamy na pięć – sześć minut do piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.