Delia  Smith

Ryż z przyprawami


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

Ryż z przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 nasiona kardamonu

¾ łyżeczki nasion kminu włoskiego

½ łyżeczki kolendry

mała

posiekana cebula

300 ml ryżu basmati

kawałek cynamonu

listek laurowy

szczypta soli

600 ml wrzątku

 

 

Przygotowanie:


Przyprawy tłuczemy w moździerzu, wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez minutę, lub dwie. Dodajemy łyżkę oleju arachidowego i podsmażamy w nim cebulę, aż się przyrumieni. Wsypujemy ryż i mieszamy, by każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Dodajemy cynamon, listek laurowy, oraz sól i wlewamy wrzątek. Mieszamy tylko raz, przykrywamy i gotujemy kwadrans na jak najmniejszym ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, zdejmujemy przykrywkę, przykrywamy patelnię czystą ściereczką i zostawiamy na 5 minut. Usuwamy listek oraz cynamon i lekko spulchniamy ryż widelcem – nie mieszamy!

powrót

Podobne przepisy

Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Marchewka z groszkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.