Ryż z mlekiem

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ryż z mlekiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu

1 łyżka skrobi kukurydzianej

½ l mleka

½ szklanki cukry

¼ szklanki wody z kwiatu pomarańczy

ew. można użyć wody różanej

 

 

Przygotowanie:


Wsyp do garnka ryż i zalej wodą tak, żeby go zakryła na wysokość nieco ponad centymetr. Wstaw na mały ogień i gotuj aż cała woda się wchłonie, około 20 minut. W międzyczasie rozrób skrobię kukurydzianą w 2 łyżkach mleka. Kiedy ryż wchłonie wodę wlej pozostałe mleko, rozrobioną skrobię, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, lub różaną i gotuj, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Przelej masę do 1 większego, lub kilku mniejszych naczyń, ostudź i wstaw do lodówki na jakieś 2 godziny, żeby zastygł. Podawaj przybrany mielonym cynamonem i paseczkami sparzonej skórki pomarańczowej, a jeśli użyliśmy wody różanej, płatkami róży.

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.