Paul Merret

Ryż z kurczakiem


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Ryż z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bulion drobiowy:

korpus kurczaka okrojony z mięsa albo 1 udko

1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki

1 marchewka, obrana i przekrojona na pół

1 łodyga selera naciowego, umyta i przycięta

1 por, przycięty i umyty

2 ząbki czosnku, obrane

łodyżki z małego pęczka natki

1 litr zimnej wody



Kurczak z ryżem:

2 łyżki oliwy

1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana

1 łyżeczka nasion kminu

3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki

1 czerwona chili, pokrojona na plasterki

1 duża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż na pół i pokrojona na -cm plasterki

½ łyżeczki wędzonej papryki

250 g dojrzałych pomidorów, posiekanych

1 czerwona papryka, przekrojona na pół, pozbawiona nasion, posiekana

330 ml piwa

400 g długoziarnistego ryżu

200 g groszku

600 g gotowanego/pieczonego mięsa z kurczaka

40 g posiekanej świeżej natki kolendry, plus garstka do podania

1½-2 limonki, plus 1 limonka pokrojona na cząstki, do podania



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na bulion włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 45-50 min. Przecedź bulion przez sito i zachowaj (powinno być ok. 800 ml). Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i nasiona kminu, i smaż mieszając, aż cebula zmięknie, a kmin zacznie pachnieć (1-2 min). Dodaj czosnek, chili, marchewkę i wędzoną paprykę, wymieszaj i podsmażaj 2-3 min, aż marchewka zmięknie. Dodaj posiekane pomidory i paprykę, przykryj rondel pokrywką i podduś przez 8-10 min, żeby sos zgęstniał. Dolej piwo, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dolej bulion, a gdy się zagotuje, dodaj ryż. Zmniejsz płomień i gotuj 25-30 min. Później gotuj jeszcze tak długo, aż ryż wchłonie płyn i zmięknie. Zdejmij rondel z ognia, dodaj groszek, mięso kurczaka, kolendrę, sok z 1½ limonki i wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podawaj porcje kurczaka z ryżem przybrane natką kolendry i cząstką limonki.



Przepis opracowany na podstawie programu „Ekonomia gastronomii”.







powrót

Podobne przepisy

Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.