Ryż z kaszmiru

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż z kaszmiru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g ryżu basmati

750 ml wrzątku

100 g cukru

ćwierć filiżanki koryntek

ćwierć filiżanki płatków migdałowych

szczypta szafranu

łyżka garam masala

ćwierć filiżanki posiekanych pistacji

kora cynamonu

100 g masła ghee

4 strączki kardamonu

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rozgrzanego garnka wsypać cukier. Dodać masło, szafran, ziele angielskie, garam masala, cynamon, kardamon, koryntki, pistacje i ryż. Zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Odstawić na 10 minut. Podawać z migdałami i kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słodko–kwaśne curry z zielonych pomidorów
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kremowe curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.