Jose Andres

Ryż z grzybami, karczochami i mątwą


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Ryż z grzybami, karczochami i mątwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie karczochy

pęczek natki pietruszki

80 ml hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

284 g pokrojonej na małe kawałki świeżej mątwy

113 g świeżych grzybów leśnych

na przykład kurek

½ łyżeczki szafranu

80 ml sofrito (patrz: oddzielny przepis)

2 łyżeczki posiekanego czosnku

sól morska do smaku

1,3 l wody mineralnej niegazowanej lub filtrowanej

filiżanka hiszpańskiego ryżu bomba lub calasparra

łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ząbkowanym odkrawamy górne połówki karczochów. Usuwamy stwardniałe łuski okryw kwiatostanów, aż dotrzemy do tych mięsistych, wewnętrznych, bladozielonych łusek. Rozchylamy palcami łuski, żeby łyżką wyskrobać białe włochate dno kwiatostanu. Nożykiem obieramy stwardniałą warstwę zewnętrzną okalającą dno oraz krótką łodygę, aż ukaże się miękkie białe serce. Nie warto żałować odrzuconej większości karczocha. Obrane karczochy kroimy na ćwiartki, które wrzucamy do sporej miski z zimną wodą. Zanurzamy w niej pęczek świeżej pietruszki w celu powstrzymania utleniania się i odbarwiania karczochów. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu, aż zacznie dymić. Wrzucamy mątwę i smażymy dwie minuty. Dodajemy grzyby i smażymy kolejne dwie minuty. Następnie dodajemy karczochy i gotujemy jeszcze dwie minuty. Dodajemy szafran, sofrito oraz czosnek i gotujemy, mieszając, przez minutę. Solimy do smaku. Wlewamy wodę mineralną i zwiększamy ogień. Kiedy mieszanina się zagotuje, wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy 5 minut. Następnie gotujemy całość na małym ogniu kolejne 10 minut. (Już nie mieszamy ryżu, bo doszedłby nierównomiernie.) Ryż będzie dość rzadki, za to co do ziarnka ugotowany. Solimy do smaku i dekorujemy natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.