Roger Mooking

Ryż z groszkiem


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ryż z groszkiem:

1 łyżeczka oleju roślinnego

posiekany środek czerwonej cebuli (z przepisu na szaszłyki jagnięce)

3 zmielone ząbki czosnku

1 ¼ szklanki ryżu preparowanego termicznie

2 ¼ szklanki wody

1 puszka (540 ml) groszku, opłukanego i odcedzonego

1 pęczek mięty (liście)

sól

pieprz



Ryż z groszkiem:

W garnku, na średnim ogniu podgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj wodę, zamieszaj, zagotuj. Kiedy ryż zagotuje się, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodaj groszek w ciągu ostatnich 5 minut gotowania ryżu. Przykryj garnek pokrywką. Przełóż danie do miski, ostudź, udekoruj miętą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z warzyw
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Puree z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.