Gary  Rhodes

Ryż z grochem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ryż z grochem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g długoziarnistego ryżu

wypłukanego pod bieżącą wodą

175g czerwonej fasoli

namoczonej w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin

150ml mleczka kokosowego

2 cebule

drobno posiekane

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

25g masła

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Odcedź fasolę i zalej ją w garnku 1,2l wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Usuń szumowiny.
Dodaj pozostałe składniki poza ryżem i mleczkiem kokosowym. Gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż fasola będzie miękka. Potrwa to 45-60 minut. W tym czasie reszta składników rozpadnie się i zagęści sos. Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i dodaj ryż. Gotuj jeszcze przez 15-20 minut, co pewien czas mieszając. Kiedy ryż już się ugotuje powinien wchłonąć płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teryna warzywna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puszysty omlet ze szpinakiem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.