Ryż kokosowy „nasi lemak”

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Ryż kokosowy „nasi lemak”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

3 filiżanki długoziarnistego ryżu (opłukanego 2 razy i osączonego)

200 ml mleka kokosowego

200 ml wody

dwucentymetrowy kawałek imbiru, obrany i zgnieciony

1 liść pandanu, umyty, rozdarty i zawiązany w supeł

¾ łyżeczki soli



W garnku do gotowania ryżu:

Włożyć ryż, wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać imbir, liść pandanu, sól i gotować do miękkości.



Na kuchni:

Włożyć wszystkie składniki do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć dopasowaną pokrywą. Zmniejszyć ogień. Gotować do wchłonięcia płynu – około 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut nie zdejmując pokrywki. Podawać.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.



powrót

Podobne przepisy

Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.