Ryż kokosowy „nasi lemak”

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Ryż kokosowy „nasi lemak”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

3 filiżanki długoziarnistego ryżu (opłukanego 2 razy i osączonego)

200 ml mleka kokosowego

200 ml wody

dwucentymetrowy kawałek imbiru, obrany i zgnieciony

1 liść pandanu, umyty, rozdarty i zawiązany w supeł

¾ łyżeczki soli



W garnku do gotowania ryżu:

Włożyć ryż, wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać imbir, liść pandanu, sól i gotować do miękkości.



Na kuchni:

Włożyć wszystkie składniki do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć dopasowaną pokrywą. Zmniejszyć ogień. Gotować do wchłonięcia płynu – około 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut nie zdejmując pokrywki. Podawać.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.



powrót

Podobne przepisy

Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.