Curtis Stone

Ryż cytrynowy


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryż cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g ryżu ugotowanego na sypko

1 łyżeczka nasion gorczycy

2 łyżeczki chana dal (żółta soczewica)

5 g liści curry

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka asafetydy

orzechy nerkowca

kolendra do dekoracji

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu 2-3 łyżeczki oleju słonecznikowego. Podprażyć gorczycę i chana dal, aż zaczną pękać. Dodać orzechy nerkowca, liście curry, kurkumę, asafetydę oraz imbir.
Do podsmażonych przypraw włożyć ryż, skropić całość sokiem cytrynowym i udekorować kolendrą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.