Rybne taco z El Rey

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Rybne taco z El Rey
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

guacamole:

4 awokado w formie piure

skórka i sok z 1-2 limonek

1 papryczka jalapeno, posiekana

kilka kropki zielonego sosu tabasco

sól i świeżo zmielony pieprz



zielona salsa:

450 g tomatillos (miechunek)

1 pęczek świeżej kolendry

skórka i sok z 1 limonki

1 ząbek czosnku, posiekany

1 cebula, posiekana

1 papryczka jalapeno, posiekana

sól



czerwona salsa:

6 pomidorów, przekrojonych na pół

4 ząbki czosnku

2 papryczki serrano, przekrojone na pół i pozbawione nasion

1 cebula, obrana i przekrojona na cztery

1 łyżka oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

1 pęczek świeżej kolendry

skórka i sok z 1 limonki



salsa meksykańska:

2 pomidory, pozbawione nasion i posiekane

2 pęczek świeżej kolendry

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

skórka i sok z 1 limonki

1 cebula, posiekana

1 papryczka jalapeno, posiekana

1 czerwona papryka, pokrojona

1 łyżka oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz



ryby:

2 filiżanki mąki + 1 filiżanka do oprószenia ryby

¼ filiżanki skrobi kukurydzianej

1 łyżka proszku do pieczenia

sól

2½ filiżanki piwa (625 ml)

2 jajka

450 g papugoryby lub innej ryby o białym mięsie (np. dorsz lub halibut)

olej rzepakowy do smażenia

tortille kukurydziane



do podania:

majonez

poszatkowana kapusta

krążki cebuli

listki kolendry

cząstki limonek



Przygotowanie:

Guacamole: w blenderze miksujemy awokado, skórkę i sok z limonki, jalapeno i ostry sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Zielona salsa: usuwamy łupinki z tomatillos i dokładnie myjemy. Przekrawamy na pół i układamy płaską stronę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy pod opiekaczem na 5 minut. Skórka powinna lekko sczernieć. Umieszczamy tomatillos, kolendrę, skórkę i sok z limonki w blenderze i drobno siekamy. Doprawiamy solą. Przechowujemy w lodówce. Czerwona salsa: rozgrzewamy piekarnik do 200˚C. Pomidory, czosnek, papryczkę serrano cebulę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 30 minut, aż pomidory zmiękną a cebula i papryka się zrumienią. Przekładamy do blendera, dodajemy kolendrę oraz skórkę i sok z cytryny i miksujemy na grube piure. W razie potrzeby dodajemy nieco wody. Doprawiamy. Przechowujemy w lodówce. Salsa meksykańska: łączymy pomidory, kolendrę, czosnek, skórkę i sok z limonki, jalapeno, czerwoną paprykę i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Ryba: w dużej misce przygotowujemy ciasto piwne: łączymy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy piwo z jajkami i szybko łączymy z mąką (nie przejmujemy się grudkami). Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 190˚C. Lekko oprószamy kawałki ryby mąką. Zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na głębokim oleju. Odkładamy na ręcznik papierowy. Kawałki ryby podajemy w tortilli z majonezem, kapustą, cebulą i kolendrą. Dodajemy guacamole, zieloną, czerwoną i meksykańską salsę.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.