Rybne curry z cynamonem i kokosem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Rybne curry z cynamonem i kokosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



2 orzechy kokosowe

1 litr wrzątku

oliwa do smażenia

20 liści curry (murrai Koeniga)

2 czerwone cebule

kawałek imbiru (ok. 3 cm)

2 ząbki czosnku

szczypta soli

1 łyżeczka nasion gorczycy

½ łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki mielonych nasion kolendry

½ łyżeczki mielonych nasion fenkułu

1 laska cynamonu (ok. 15 cm)

1 łyżka octu z czerwonego wina

1 łagodne świeże chilli

6 małych cukinii

700 g filetów z ryby (okoń morski, czarniak, rdzawiec)

2 średnie pomidory

sól i świeżo zmielony pieprz

Do podania ryż lub chlebki ćapati



Przygotowanie:



1. Rozłupać skorupy kokosów, wylać sok (można wypić, zmieszany z rumem i lodem). Miąższ zestrugać w wiórki i włożyć do miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Ew. można wziąć mleko kokosowe z puszki (400 ml) i zmieszać pół na pół z wodą.

2. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać, imbir oskrobać łyżeczką, oba składniki posiekać. Gorczycę utłuc w moździerzu. Z chilli usunąć ogonek, pokroić na 3 kawałki. Cukinie pokroić na kawałki 2 cm.

3. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić liście curry i smażyć chwilę na dużym ogniu, dodać cebulę, imbir i czosnek, zamieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Wsypać sól, gorczycę, kurkumę, pieprz, kolendrę i fenkuł. Dorzucić przełamaną na pół laskę cynamonu. Skropić octem i zamieszać. Dodać chilli.

5. Przecedzić mleko kokosowe przez ściereczkę, wycisnąć cały płyn i wlać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić cukinię. Zamieszać i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut, aż cukinia będzie miękka.

6. Pokroić rybę na kawałki 5 cm i włożyć do rondla. Pomidory posiekać w grubą kostkę i dorzucić. Dusić kilka minut, aż ryba będzie miękka. Ew. doprawić solą i pieprzem.

7. Rozłożyć curry do miseczek i podawać z ryżem lub chlebkami ćapati.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.