Rick Stein

Rybki smażone w głębokim oleju


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Rybki smażone w głębokim oleju
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małe rybki (całe

niepatroszone)

mąka

sól

pieprz kajeński

zmielony kmin rzymski

kurkuma

olej słonecznikowy lub arachidowy do smażenia

sok z limonki

cząstki limonki

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce mąkę, sól, pieprz kajeński, kmin rzymski i kurkumę. Wrzucić rybki i dobrze wymieszać, aby pokryły się mąką. Na głęboką patelnię wlać olej na głębokość 2-3cm i dobrze rozgrzać. Wyjmować rybki, strząsając nadmiar mąki. Smażyć na oleju partiami, obracając, by się równomiernie zrumieniły, ok. 3-4 minut aż staną się chrupiące. Wyjąć i osączyć na papierze kuchennym.
Skropić sokiem z limonki i podać z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.