Rick Stein

Rybki smażone w głębokim oleju


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Rybki smażone w głębokim oleju
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małe rybki (całe

niepatroszone)

mąka

sól

pieprz kajeński

zmielony kmin rzymski

kurkuma

olej słonecznikowy lub arachidowy do smażenia

sok z limonki

cząstki limonki

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce mąkę, sól, pieprz kajeński, kmin rzymski i kurkumę. Wrzucić rybki i dobrze wymieszać, aby pokryły się mąką. Na głęboką patelnię wlać olej na głębokość 2-3cm i dobrze rozgrzać. Wyjmować rybki, strząsając nadmiar mąki. Smażyć na oleju partiami, obracając, by się równomiernie zrumieniły, ok. 3-4 minut aż staną się chrupiące. Wyjąć i osączyć na papierze kuchennym.
Skropić sokiem z limonki i podać z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.