Ryba z ziołami i winem

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ryba z ziołami i winem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie ryby

np. pstrągi

wypatroszone i oczyszczone

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sok z ½ cytryny

½ cytryny

pokrojona na plasterki

 

 

Przygotowanie:


Oprawione, umyte i osuszone ryby włóż do naczynia do zapiekania, posyp dużą ilością czarnego pieprzu i dużą ilością soli, a następnie skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos. Na głębokiej patelni podgrzej oliwę, wrzuć cebulą i chwilę podsmaż. Dorzuć czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj natkę, wymieszaj. Dodaj kolendrę i znów wymieszaj. Dodaj pomidory i ponownie wymieszaj. Dodaj retsinę, delikatnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowym sosem zalej rybę, jeśli używasz sporego naczynia, dolej trochę wody. Rozłóż na rybach plasterki cytryny, przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut w temperaturze 200°C. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.