Ainsley Harriot

Ryba z Sydney


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Ryba z Sydney
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

po 1 rybie średniej wielkości na osobę

W oryginalnym przepisie była to ryba barramundi

można ja zastąpić np. trocią

oliwa

pokrojone na kawałki grzyby (shiitake lub boczniak czy pieczarki

ewentualnie inne grzyby

które po usmażeniu pozostają jędrne)

garść pokrojonych zielonych warzyw—szpinak

kapusta bok choi lub włoska

ewentualnie dowolna mieszanka młodych

jadalnych listków

sos sojowy

wino mirin

kilka łyżek bulionu rybnego (lub sosu rybnego

rozcieńczonego wodą)

garść gotowanego mięsa kraba

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Rybę sprawić, obciąć płetwy (płetwę grzbietową nadciąć z obu stron i wyjąć), posolić. Obsmażyć na złoto na patelni ustawionej na grillu na niewielkiej ilości oliwy z obu stron. Należy uważać, aby nie smażyć ryby za długo (kilka minut z każdej strony). Zdjąć rybę z patelni, ułożyć na talerzu. Wytrzeć patelnię, wlać trochę oliwy. Podsmażyć pokrojone na kawałki grzyby, posolić. Dodać zieleninę, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać trochę sosu sojowego, wino mirin i bulion rybny. Na koniec dodać mięso kraba, wymieszać. Podsmażyć chwilę, mieszając. Grzyby z zieleniną i krabem nałożyć do środka i na wierzch ryby, polać rybę sosem powstałym przy smażeniu.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w pikantnym sosie karmelowym
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska
Kanapka z tuńczykiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.