Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tapenada z zielonych oliwek

2 grubo posiekane ząbki czosnku

100 g zielonych oliwek bez pestek

2 wymyte i osuszone filety anchois

2 łyżki kaparów



Utrzeć na puree w malakserze, wlewając stopniowo 3 – 4 łyżki oliwy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Uzyskujemy ok. 150 ml tapenady.



Ryba

4 filety z białej ryby (np. sola bądź halibut) po 125 g

4 łyżki tapenady

2 niewielkie pomidory w plasterkach

oliwa

sól i pieprz

zioła prowansalskie



Przygotowanie:

Podgrzać piekarnik do 200°. Wysuszyć rybę w papierowym ręczniku. Ułożyć na blasze i nasmarować tapenadą. Pokryć plasterkami pomidora, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec przez 6 – 8 min.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z tuńczyka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.