Ryba z kwiatem muszkatołowym

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba z kwiatem muszkatołowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 dzwonka miecznika lub 4 sztuki soli lub złocicy (à 300 g)

oliwa do smażenia

sól

gałka muszkatołowa

80 g masła

2 sztuki kwiatu muszkatołowego

4 plasterki cytryny

2 łyżki kaparów

garść naci pietruszki

sok z 1 cytryny



Przygotowanie:



1. Rybę posmarować oliwą, włożyć na rozgrzaną patelnię, posypać solą i świeżo startą gałką, usmażyć na złoto z obu stron. Zdjąć z patelni na talerze i trzymać w cieple.

2. Na tej samej patelni stopić masło, wrzucić kwiat muszkatołowy, plasterki cytryny i kapary, mieszając podgrzewać, aż masło się zrumieni. Wsypać posiekaną natkę, wlać sok z cytryny, zamieszać, smażyć chwilę, wyłożyć na rybę. Posypać świeżo startą gałką muszkatołową i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Risotto z wędzonym łupaczem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.