Antony Worrall Thompson

Ryba z kuskusem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Ryba z kuskusem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-3 filety z ryby o białym

zwartym mięsie

masło do smażenia ryby

250 g kuskusu

łyżka masła do kuskusu

 

 

Przygotowanie:


Składniki bulionu zalać litrem zimnej wody i gotować 15 minut na średnim ogniu.Kuskus wsypać do miski, zalać niemal wrząca wodą (1.5 cm ponad poziom kuskusu) i odstawić na 10 minut.
Do rondla wlać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać harissę i przyprawy, włożyć gałązki tymianku, podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skórki i posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Na średnim ogniu odparować sos przez około 5 minut. Skórę filetów ponacinać na ukos. Na patelni roztopić masło, ułożyć rybę skórą do dołu, posolić i usmażyć rybę na rumiano z obu stron na maśle, następnie wlać 2 chochelki wywaru, podgrzewać na małym ogniu 5-6 minut. Zdjąć rybę, dodać sos (usuwając gałązki tymianku), wymieszać i podgrzać razem przez chwilę, żeby smaki się wymieszały. Pogrzać kuskus na metalowym durszlaku, ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Od czasu do czasu wzruszyć kuskus widelcem. Zdjąć, przełożyć do miski i wymieszać z masłem i gremolatą. Ułożyć w kształt pierścienia na talerzu. Pośrodku położyć kawałki ryby, polać sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.