Ryba z frytkami

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba z frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy)

6 łyżek mąki

6 łyżek skrobi kukurydzianej

500 ml piwa typu "ale"

1 cytryna

8 ziemniaków

obranych ze skórki i pokrojonych na grube podłużne kawałki

sos tatarski (przepis poniżej)

olej roślinny (do frytkownicy smażenia)

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Mąkę wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Dodać szczyptę soli. Powoli dodawać piwo wszystko razem energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 190°C. Filety dorsza obtoczyć we wcześniej przygotowanym cieście i następnie wrzucić do frytkownicy. Należy pamiętać, by nie smażyć zbyt wielu kawałków na raz i by od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć koszykiem frytkownicy. Smażyć przez 3 do 5 minut, do uzyskania złocistego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.