Si King

Ryba z curry i garam masalą


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba z curry i garam masalą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety o wadze 200 g z ryby o białym

zwartym mięsie (dorsz

łupacz)

 

 

Przygotowanie:


Umyć filety i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski włożyć jogurt, dodać garam masalę, czarną gorczycę, kolendrę, kmin, sproszkowane chili, kardamon i sól. Wymieszać. Włożyć filety i rękoma wymieszać, tak, aby filety pokryły się warstewką jogurtu z przyprawami. Przykryć folią plastikową i odstawić na mniej więcej godzinę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać imbir, czosnek, chili, liście curry i wiórki kokosowe. Podsmażać przez parę minut, aż wiórki lekko się przyrumienią. Dodać pomidory, cukier i ocet balsamiczny. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 20-30 minut, aż chutney zgęstnieje. Na patelni rozgrzać olej, otrząsnąć rybę z nadmiaru jogurtu i smażyć na złoto, około 3-5 minut z każdej strony. Podawać z łyżką ciepłego chutneya na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Ryba po balijsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.