Ryba w soli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ryba w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

okoń morski lub lucjan

ok. 700 g

oczyszczony

ale z łuską

kilka plasterków cytryny

kg grubej soli

2 – 3 białka

listki mięty lub estragonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wsunąć plasterki cytryny do brzucha ryby. Wymieszać w misce sól z białkiem. Posiekać miętę lub estragon, pozostawiając 6 listków w całości. Posiekane listki zmieszać z masą solną, a całe włożyć do brzucha ryby. Położyć rybę na blasze i całkowicie oblepić grubą warstwą masy solnej. Piec 25 min. Rozbić skorupę nożem. Usunąć skórę i ostrożnie zdjąć mięso.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.