Ryba w potrawce à la kapitan Sarah

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Ryba w potrawce à la kapitan Sarah
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 sprawiona biała ryba

oliwa

1 główka kopru włoskiego

pokrojona w plasterki

2 szalotki

pokrojone w plasterki

2 cebule średniej wielkości

pokrojone w plasterki

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

2-3 gwiazdki anyżu

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

sól i pieprz do smaku

50 ml pastisu

60 ml białego wytrawnego wina

100 ml śmietanki kremówki 36%

30 g świeżo startego parmezanu

sok wyciśnięty z 1 cytryny

kilka zielonych szparagów (opcjonalnie)

kilka ząbków czosnku

w całości

 

 

Przygotowanie:


Sprawioną rybę dokładnie przepłukać pod zimną bieżącą wodą, posolić i popieprzyć. W rondlu o grubym dnie zeszklić na oliwie koper włoski, cebulę i szalotki razem z nasionami kopru włoskiego, anyżem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień, wlać pastis i zapalić, a następnie wlać wino. Włożyć rybę do rondla i przykryć częścią warzyw. Przykryć rondel pokrywką i gotować 3-4 minuty, następnie odwrócić rybę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Kiedy ryba będzie prawie dobra, wyjąć ją na talerz, skropić oliwą i przykryć folią aluminiową, aby nie wystygła. Wlać do rondla śmietankę, zredukować sos, dodać parmezan i sok z cytryny. Dodać szparagi i czosnek. Włożyć rybę z powrotem do rondla i gotować, aż będzie dobra. Podawać rybę podzieloną na filety, z dodatkiem warzyw.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.