Anjum  Anand

Ryba w occie


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba w occie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg tłustej ryby

np. makreli

pokrojonej w kostkę

olej słonecznikowy do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać składniki marynaty i obtoczyć w niej kawałki ryby. Odstawić na godzinę. Utrzeć składniki przyprawy do marynat na pastę. Odstawić. Na patelni mocno rozgrzać olej. Smażyć kawałki ryby 3-5 minut, na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Rozgrzać olej na drugiej patelni. Dodać gorczycę, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż zacznie strzelać. Dodać liście curry, imbir i czosnek, i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty. Dodać pastę przyprawową i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż sos ściemnieje. Włożyć kawałki ryby do sosu i dokładnie wymieszać. Wlać ocet winny i zagotować. Zdjąć patelnię z ognia. Ewentualnie doprawić solą i odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną rybę przełożyć z sosem do słoiczków i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki co najmniej na dwa tygodnie.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.