Ryba w liściach hoja santa

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Ryba w liściach hoja santa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0
Składniki:

nadzienie z huitlacoche:

2 łyżki oleju rzepakowego

2 filiżanki posiekanej huitlacoche

1 por, drobno posiekany

sól i pieprz

1 pęczek epazote (możemy zastąpić estragonem albo kolendrą, natką i szczypiorkiem)



ciasto:

2 filiżanki bardzo drobnej mąki kukurydzianej masa harina

1 łyżeczka soli

½filiżanki pokruszonego sera chiapas (lub cheddaru)



salsa z plantanów:

2 łyżki masła

2 łyżki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 por, posiekany

1 cebula, posiekana

1 plantan, pokrojony na kawałki

2 łyżka płatków suszonego tuńczyka bonito

½ łyżeczki ziela angielskiego

sól i pieprz



ryba:

4 filety (1 kg) białej ryby o zwartym mięsie

4 liście hoja santa lub liście bananowca

olej rzepakowy

nasiona chia do dekoracji

uprażone orzechy macadamia



Przygotowanie:

Nadzienie: na patelni rozgrzewamy olej i 5 minut smażymy huitlacoche z porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy epazote i odstawiamy. Ciasto: łączymy mąkę, sól i 1½filiżanki wody. Zagniatamy ciasto. Oddzielamy kawałek ciasta o wielości piłki do golfa i robimy zagłębienie pośrodku. Wkładamy tam nadzienie i trochę sera. Zlepiamy ciasto i formujemy kulkę. Tak samo wykonujemy kolejne kulki. Na koniec nakrywamy je folią i przechowujemy w lodówce. Salsa: na średnim ogniu rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy czosnek, por, cebulę. Zeszklamy. Dodaj plantan i smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy płatki bonito i ziele angielskie. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy składniki do blendera i mielemy na grube piure. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryba: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Zawijamy rybę w liście hoja santa. Kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy około 5 minut. Odstawiamy. Frytkownicę rozgrzewamy do 190°C. Smażymy faszerowane kulki na głębokim oleju około 3 minut, aż się zrumienią. Przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy łyżkę salsy. Na niej układamy rybę. Dodajemy 2-3 kulki. Dekorujemy nasionami chia i orzechami macadamia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.