Ryba w cieście z Amritsaru

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba w cieście z Amritsaru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g filetów białych ryb (próbowałam tego przepisu z wieloma różnymi gatunkami ryb i wiele z nich się świetnie sprawdza)

olej roślinny do smażenia

1½ łyżeczki chaat masala

 

Marynata:

30 g ząbków czosnku, obranych

30 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki

1¾ łyżeczki soli

⅓ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka czerwonej chili w proszku

1 łyżeczka kminku indyjskiego

1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku

150 g mąki z ciecierzycy

3 łyżki mąki ryżowej

1½ łyżki wody

Przygotowanie:

Włóż rybę do niemetalowej miski.

Zmiksuj imbir, czosnek, sok z cytryny, wodę i przyprawy (bez kminku indyjskiego) na gładką pastę (to bardzo ważne). Wymieszaj z kminkiem indyjskim. Dodaj rybę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do zamarynowania na 1 godzinę.

Zmieszaj mąkę ryżową z mąką z ciecierzycy i posyp nią rybę. Zostaw na kolejne 10 minut.

Rozgrzej dużo oleju w dużym woku albo rondlu. Temperatura powinna wynosić 190ºC. Można to też zrobić we frytkownicy.

Wrzucaj do oleju po jednym kawałku ryby. Powinny od razu skwierczeć. Nie wrzuć zbyt wiele naraz. Smaż na złocisty kolor, 2-3 minuty. Odsącz i połóż na ręczniku papierowym.

Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ryb. Posyp chaat masala i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.