Ryba w cieście z Amritsaru

Ryba w cieście z Amritsaru
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 600 g filetów białych ryb (próbowałam tego przepisu z wieloma różnymi gatunkami ryb i wiele z nich się świetnie sprawdza)
  • olej roślinny do smażenia
  • 1½ łyżeczki chaat masala
Marynata:
  • 30 g ząbków czosnku, obranych
  • 30 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 1¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czerwonej chili w proszku
  • 1 łyżeczka kminku indyjskiego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1½ łyżki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż rybę do niemetalowej miski.

Zmiksuj imbir, czosnek, sok z cytryny, wodę i przyprawy (bez kminku indyjskiego) na gładką pastę (to bardzo ważne). Wymieszaj z kminkiem indyjskim. Dodaj rybę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do zamarynowania na 1 godzinę.

Zmieszaj mąkę ryżową z mąką z ciecierzycy i posyp nią rybę. Zostaw na kolejne 10 minut.

Rozgrzej dużo oleju w dużym woku albo rondlu. Temperatura powinna wynosić 190ºC. Można to też zrobić we frytkownicy.

Wrzucaj do oleju po jednym kawałku ryby. Powinny od razu skwierczeć. Nie wrzuć zbyt wiele naraz. Smaż na złocisty kolor, 2-3 minuty. Odsącz i połóż na ręczniku papierowym.

Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ryb. Posyp chaat masala i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA