Jamie  Oliver

Ryba w całości pieczona w soli


Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ryba w całości pieczona w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryba o wadze 2 kg (patrz wyżej) wypatroszona i oskrobana z łusek

kilka gałązek świeżych ziół (bazylia

natka pietruszki

zielone gałązki fenkułu)

2 cytryny: jedna pokrojona w plasterki

starta skórka z drugiej

3 kg gruboziarnistej soli morskiej (na każdy kilogram ryby potrzeba 1,5 kg soli)

skórka z 1 pomarańczy

1 roztrzepane jajo z hodowli ekologicznej

garść nasion kopru

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wypatroszyć rybę, wypełnić wnętrze mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, zielone gałązki fenkułu oraz plasterkami cytryny. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę soli na wierzchu, dociskając dłonią. Głowa i ogon ryby nie muszą być przykryte.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Krzysztof1974

07.02.2012 15:02


CYTUJ

Link

#Krzysztof74

07.02.2012 15:01


Kielce

CYTUJ

Tu można obejrzeć Włocha w akcji (oczywiście ryba w soli) -

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.