Kylie Kwong

Ryba smażona w całości w głębokim tłuszczu z mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba smażona w całości w głębokim tłuszczu z mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryba o białym

zwartym mięsie (np. dorada

dorsz

halibut) o wadze około 750 g

oczyszczona i wypatroszona

¾ filiżanki mąki

olej roślinny do głębokiego smażenia

2 duże strączki chili

garść świeżej kolendry

¼ filiżanki dymki posiekanej wzdłuż

2 cytryny

1 łyżki mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą

 

 

Przygotowanie:


Opłukać rybę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na desce do krojenia. Ostrym nożem porobić z obu stron nacięcia w skośną kratkę. Oprószyć rybę mąką. Rozgrzać olej w woku, do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Delikatnie zanurzyć rybę w oleju, smażyć przez trzy minuty, ostrożnie obrócić, smażyć przez kolejne trzy minuty. Nakłuć rybę czubkiem ostrego noża w najgrubszym miejscu-mięso powinno być białe, jeśli jest z lekka przezroczyste, smażyć jeszcze przez chwilę. Za pomocą łopatki wyjąć rybę z woka i ułożyć na tacy, wysłanej papierowym ręcznikiem.
Do oleju, w którym się smażyła ryba, włożyć strączki chili i smażyć, aż nabiorą głębokiej czerwonej barwy. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z oleju. Przełożyć rybę na duży półmisek i udekorować listkami kolendry, posiekaną dymką i smażonymi strączkami chili. Podawać z miseczką mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą i połówkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Łosoś z miodem, sosem sojowym i makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Lampries
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

lolepek

postów: 8

08.06.2014 22:44

CYTUJ

kkkkkkk

lolepek

postów: 8

08.06.2014 22:43

CYTUJ

jjjjjj

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.