Malka Kafka

Ryba po marokańsku


Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna

odsłon: 15544

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 dzwonka ryby morskiej (np. dorsz)

0,5 kg marchwi

2 papryki czerwone

4 łyżki papryki mielonej słodkiej

1 łyżka papryki mielonej ostrej

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) lub w ostateczności kminku

szklanka zielonych oliwek (bez pestek bez nadzienia)

puszka krojonych pomidorów konserwowych

sok z 1 cytryny

pęczek kolendry lub pietruszki

0,5 szklanki oliwy

0,5 szklanki białego wina

sól

pieprz

pieczywo białe (bagietka)

 

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka wlej oliwę. Wsyp wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Lekko je podsmaż, żeby całość nabrała brązowego koloru. Dołóż pokrojoną w talarki marchew. Wymieszaj i podduś do zmięknięcia (można dodać odrobinę wody). Pokrój paprykę na 8 dużych kawałków, dorzuć do marchwi. Podduś przez kilka minut. Rybę ułóż na dnie garnka rozsuwając marchew i paprykę, na wierzch wrzuć oliwki, dolej sok z cytryny wino, posól. Nie mieszaj. Duś na małym ogniu przez około 20 min. Na koniec dodaj natkę kolendry w całości, wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem na 20 min. Podaj z białym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z wędzonym łupaczem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Ewa K

postów: 5

09.10.2012 12:47

CYTUJ

Ja również obawiałam się tej ilości przypraw , szczególnie ostrej papryki.Niepotrzebnie.Danie bardzo dobre. Polecam!

#kukułka

29.12.2010 17:07


CYTUJ

Trochę pozmieniałam w przepisie, zamiast swieżej kolendry, o którą nie jest łatwo, dałam mieloną, ale i tak wyszło super. Lubie ryby, a ten przepis na pewno często bedę wykorzystywać. Miałam trochę wątpliwości, że tych przypraw jest za dużo, ale okazało się, że wszystko ze sobą współgra, a dzięki nim sos jest zawiesisty :)
Polecam przepis!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.