Anjum  Anand

Ryba po keralsku


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ryba po keralsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 łyżeczki oleju roślinnego

½ łyżeczki nasion gorczycy

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli

3-4 liście curry

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

½-1 łyżeczki kurkumy

250 g tłustej ryby

np. makreli

bez skóry

pokrojone w kostkę

szczypta mielonych nasion kozieradki

sól do smaku

2-3 strączki czarnego tamaryndowca

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej. Dodać gorczycę, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż zacznie strzelać. Dodać imbir, czosnek, cebulę i liście curry, i smażyć 2-3 minuty, stale mieszając, aż czosnek i cebula się zrumienią. Zmniejszyć ogień, dodać chilli i kurkumę. Dokładnie wymieszać i smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Włożyć rybę do glinianego naczynia albo do drugiego rondla i polać sosem. Dodać pozostałe składniki i tyle gorącej wody, aby przykryła rybę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.