Ryba po kefalońsku

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ryba po kefalońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy z oliwek

1 czerwona cebula

pokrojona w półplasterki

4 ząbki czosnku

pokrojone w grube plasterki

3 cukinie

pokrojone w plastry

1 czerwona papryka

pokrojona w grubą kostkę

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego koperku

2 pomidory

bez nasion

posiekane

oliwa z oliwek do nasmarowania naczynia do zapiekania

700g filetów z dorsza

sól i świeżo zmielony pieprz

sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek, i zeszklij je. Dodaj cukinię i paprykę i smaż na małym ogniu jakieś 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj zioła, wymieszaj i dodaj pomidory. Duś na małym ogniu przez 2 minuty. Nasmaruj oliwą blachę i połóż na niej rybę. Zalej sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię, żeby danie się ładnie zarumieniło. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.