Ryba po balijsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Ryba po balijsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pokrojone szalotki

2 pokrojone ząbki czosnku

1 pokrojone chili

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżeczka ziaren kolendry

2-centymetrowy, starty kawałek galangalu

1 łyżka startego imbiru

1 łyżka mielonej albo startej kurkumy

1 łyżka makadamii

1 pokrojony pomidor

150 g fileta z płaskonia, koryfeny albo makreli

2 łyżki oleju kokosowego

8 liści laurowych

liście bananowca

 

Salsa:

1 łyżeczka sosu rybnego

1 łyżka soku z limetki

1 łyżeczka octu kokosowego

1 łyżeczka cukru kokosowego

1 pokrojone chili

pół filiżanki natki kolendry

2 mango

Przygotowanie:

Rybę podzielić na kawałki.
W moździerzu utrzeć szalotki, czosnek, chili, pieprz, kolendrę, galangal, imbir, kurkumę i makadamie. Do powstałej pasty włożyć rybę, pomidor i olej. Wymieszać.
Liście bananowca pociąć na 15-centymetrowe kawałki. Na każdym położyć liść laurowy, a na nim kilka kawałków ryby. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Zgrillować albo ugotować na parze.
Mango ze skórką pokroić na kawałki i zgrillować albo podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia, obrać i pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami salsy.

powrót

Podobne przepisy

Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.